Blandat

Svininfluensan…

j0182644

Detta är vad jag har hittat på nätet om nya influensan o vill ni läsa mera så kan ni göra det på …www.117.se…. Jag tycker detta är viktigt att ta upp så det så!

Vilka symtom får man av den nya influensan?

De symtom man får av den nya influensan, som även kallas svininfluensa och har fått beteckningen A (H1N1), påminner mycket om dem man får av vanlig influensa. Det är vanligt med feber, hosta, halsont, ont i kroppen, huvudvärk och trötthet. Den nya influensan kan också ge diarré och kräkningar.

Hur vet man att man har fått den nya influensan?

Det går inte att säkert veta vilken sorts influensa man har utan att man lämnar prov, men så länge man inte är allvarligt sjuk brukar det inte behövas. De flesta som insjuknat har inte blivit allvarligare sjuka än vid en vanlig influensa, tvärtom verkar symtomen ofta vara lindrigare.

Kan man få den nya influensan flera gånger?

Nej, om man en gång haft den nya influensan får man motståndskraft mot den, blir immun, och kan inte få den en gång till.
Men man kan inte veta om man har haft den nya influensan eller någon annan luftvägsinfektion med feber och hosta. Det finns flera olika slags virus som ger liknande symtom.

 

j0313952Blir man mycket sjuk av den nya influensan?

De flesta som har blivit sjuka har haft en lindrig sjukdom. Mindre än 10 procent av de sjuka har behövt sjukhusvård, så är det också vid vanlig influensa. De som blivit allvarligt sjuka har för det mesta haft någon underliggande långvarig sjukdom, men vissa har varit tidigare friska yngre personer. Det har också inträffat dödsfall, men inte fler än vid vanliga influensaepidemier.

Nya influensan är en pandemi. Vad betyder det?

Pandemi betyder att det är en epidemi som har spridit sig till stora delar av världen, och att man kan förvänta sig att den sprids till många människor. Sjukdomen ger däremot inte allvarligare symtom än vanlig influensa.

Hur kan man undvika att bli smittad?

Som vid vanlig influensa ökar risken att bli smittad om man träffar många personer och har tät kontakt. För att undvika att bli smittad kan man försöka att hålla sig borta från stora folksamlingar och trängsel, till exempel på bussar.
Här är några enkla råd att tänka på:

 

  • Undvik nära kontakt med andra personer, som att ta i hand eller kindpussas.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
  • Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.
  • Undvik nära kontakt med personer som man vet är sjuka.
  • Avstå om möjligt från att besöka ställen där människor har influensa, på till exempel sjukhus eller särskilda boenden.

Jag har i alla fall kommit fram till att jag kommer att ta vaccinationen, men det kommer att vara när jag varit hos min tandläkare o kollat så det inte e en inflamation i käken eller något annat allvarligare. Man vill ju vara säker, o det tyckte hon den sjuksköterskan jag pratade med i dag oxo. Man får ABSOLUT inte ta den om man e sjuk eller har feber eller liknande, så som sagt jag kommer att vänta.

 Har även idag ringt vårdcentralen o kollat så det e ok att jag kommer när jag varit hos tandläkaren, så nu e allt klart. Ska bara vänta på att det blir den 7 dec ( hatar att gå till tandis, o då menar jag verkligen hatar det ).j0433857

Nu ska jag kolla Fringe som börjar på kanal5, så det så.

Ha det bäst för det ska jag…

Nöff nöff!

Share on Facebook

Allt som händer har en mening, stanna upp o andas o njut av livet...

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.