Blandat

Red bull…

Jag bara inte kunde låte bli att kolla upp vad det e jag dricker ibland på dagarna, för när man e trött blir det att man tar en Red bull för dels att orka o dels att hålla sig vaken. Så detta hittade jag på nätet om just Red Bull:

Red Bull, eg. Red Bull GmbH, österrikisk tillverkare av energidrycken med samma namn. Huvudkontoret ligger i Fuschl am See utanför Salzburg.

Red Bull är i Sverige känd för sin slogan ”Red Bull ger dig vingar”. En Red Bull (250 ml) innehåller ungefär 80 mg koffein (en normal dos kaffe 120 mg). Drycken innehåller även aminosyran taurin vars prestationshöjande effekt emellertid inte är vetenskapligt belagd.

I Red Bull finns det höga mängder taurin. Taurin finns naturligt i kroppen och är en organisk syra. Kroppen bildar detta ämne själv för att stimulera hjärt- och muskelsammandragningar. När man äter kött får man i sig små mängder taurin. Det som är oroande är att man från en liten burk Red Bull på 2,5 dl får i sig ca 10 gånger mer taurin än kroppen är van vid. Effekten av detta i kombination med koffein är ännu okänd för forskare. Under en ”olycka” i Tyskland listades även kokain som en ingrediens i Red Bull cola.

Då bara måste man ju kolla upp vad Taurin e ju……

Taurin är en organisk syra (ett derivat av aminosyran cystein) som djur själva bildar i kroppen för att reglera hjärtat och muskelsammandragningar. Namnet kommer från latinets taurus för tjur, då ämnet först upptäcktes i gallan på en oxe (Bos taurus) av de tyska kemisterna Friedrich Tiedemann och Leopold Gmelin år 1827. Taurin är inte någon aminosyra eftersom det saknar karboxylgrupp. Däremot är det en sulfonsyra. Ämnet förekommer i alla animaliska livsmedel.

Taurin framställs syntetiskt av etenoxid (C2H4O) och natriumbisulfat (NaHSO3).

\rm C_2H_4O + NaHSO_3 + H_2O \rightarrow C_2H_4SO_2(OH)_2 + NaOH

Reaktionen ger mellanprodukten isetionsyra (C2H4SO2(OH)2) som bildar taurin när den får reagera med ammoniak (NH3).

\rm C_2H_4SO_2(OH)_2 + NH_3 \rightarrow NH_2C_2H_4SO_2OH + H_2O 

Ämnet är en populär ingrediens i energidrycker, såsom Red Bull och liknande. Taurin begränsar utsöndringen av signalsubstansen serotonin, vilket leder till att kroppen inte känner av trötthet.

På senare tid har några fallrapporter väckt misstankar om att taurin i kombination med alkohol kan vara orsak till plötsliga dödsfall hos unga människor [1]. Det finns ännu inga vetenskapligt acceptabla bevis för att så skulle vara fallet, men energidrycker innehållande taurin är ändå förbjudna i flera länder, tex. Frankrike och Danmark. Taurin har också en effekt som verkar sänkande på blodsockernivån.

Så nu vet ni hur man gör taurin….hihihihi……..Nu har jag inte varken tid o lust o sitta här mere o sen e det faktiskt lunch så jag ska ta mig litta mat.

Detta blev det idag, glömde ju kycklingen hemma som jag gjorde igår, men då har jag ju mat i kväll istället.

Nu ska jag äta….

Poss Haj!

Share on Facebook

Allt som händer har en mening, stanna upp o andas o njut av livet...

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.