Blandat

P.M.S…

Premenstruellt syndrom, PMS, är ett samlingsbegrepp för olika typer av fysiska och/eller psykiska besvär under förstadiet till menstruationen och som i vissa fall kan utgöra ett handikapp. PMS-besvären är mest uttalade 3 – 10 dagar före mens men många kvinnor kan även ha uttalade besvär vid ägglossning.

Det är ofta de psykiska symptomen som dominerar vid PMS. Stämningsläget förändras i riktning mot nedstämdhet och kvinnan blir känslomässigt instabil. Det gäller allt mellan ”att känna sig olycklig” (vara dysforisk) till verklig depression. Däremellan ligger tendens att bli irriterad, intolerant, orolig, grälsjuk och aggressiv.

Vissa kvinnor kan även uppleva olika typer av smärta. Bland annat eftersom kroppen behåller mer vätska dagarna innan mens och orsakar allmän viktökning och svullen mage. Många kvinnor får även ömmande bröst, ryggont, migrän eller känner sig allmänt illamående.

Forskare tror idag att PMS kan bero på en överkänslighet i hjärnan för progesteron och dess nedbrytningsprodukter. Även syntetiska gestagener (som finns i vissa p-piller) omfattas av överkänsligheten. Graden av känslighet avgör graden av besvär.

Behandlingen av PMS har blivit mer framgångsrik på senare år. Behandlingen utförs ofta på flera sätt. I de flesta fall behövs ingen behandling utan bara information om vad symptomen beror på. Många kvinnor kan uppleva att problemen försvinner eller mildras när de tar p-piller.

Många mår bra av att undvika stress, motionera regelbundet och äta sunt. Vätskedrivande mediciner hjälper ofta mot svullnad i kroppen. PMS med depressiva inslag hos kvinnor över 15 år kan behandlas med antidepressiva medel tex. SSRI eller tricykliska antidepressiva (TCA) i lägre doser.

Det finns även en allvarligare form av PMS som endast inkluderar de psykiska symptomen; premenstruell dysforisk störning.

Så himla dåligt jag har mått nu i snart 2 dagar, men i dag e det faktiskt lite bättre. TACLK O LOV! Men i går var precis ALLT NATTSVART o det var inte alls mycket som behövdes för att jag skulle böprja stor böla, vilket jag gjorde från o till HELA dagen. Detta e ju inget jag precis har saknat under dom åren jag har haft ”skydd”, men men uppoffringar måste man ju göra ibland ju.

Men i dag efter jobb så var vi nere o köpte Femal Balans o det ska hjälpa mot dom flesta symtomen av pms o lite mera verklade det som. Så när jag kom hem svalde jag en tablett o GENAST blev det bättre……..hahahahaha. Tänk om det hade hjälpt så fort……..Ja ja men det e i alla fall lite bättre i dag o jag bara tycker sååååååå synd om min älskade Kent vad han måste stå ut med, stackars människa. Men sen e han rätt förstående i bland oxo så det e himla bra det. men som sagt går dagen var inte alls så kul.

I morgon när vi kommer hem så har vi bestämmt att vi ska ta tag i packningen så vi hinner med o bli klara i tid o det ska faktiskt bli skönt o komma igång. Men e man bara 2 så e det så himla mycket lättare, än om man själv ska börja dra i allt!

Nu ska jag allt ta o slänga mig i soffan ett tag för snart ska min älskling börja med maten o det ska bara bli sååååååå gott i gott gott o under tiden sja jag ta mig i kragen o byta en nagel som jag skart skulle ha gjort i en vecka….hmm..

Poss haj!

Share on Facebook

Allt som händer har en mening, stanna upp o andas o njut av livet...

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.